2 Yaş Gelişim Özellikleri: Bu dönemde çocuklarınızın özerkliğini engellememeniz onun gelişimi için faydalıdır. Oysaki birçok ebeveyn doğru davranışı göstermek için bu dönemde “HAYIR!” kelimesini sıklıkla kullabiliyor. Bu tip engelleyici davranışlar çocuğun uyumsuzluğunu daha fazla arttırarak gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Dünyayı, çevresindeki nesneleri, kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak tüm yetilere sahip. Yani artık yürüyebiliyor, kavrayabiliyor, basit olaylar arasında bağlantı kurabiliyor, koşabiliyor, yemek yiyebiliyor, hatta sorular sorabiliyor. Dolayısıyla çocuğunuz bunları yapabilecek enerjiye de sahip.
Ne kadar çok nesneye dokunursa, ne kadar çok soru sorarsa, kendisini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır. Soru sorması engellenen bir çocuk ileride kendine güvensiz, içe dönük kişilik özellikleri gösterebilir.
Öfkesi engellen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb. davranışlar gösterebilir. Çocuğunuzun özgür olabileceği alanlar yaratabilir ve kendisini, duygularını tümüyle ortaya koymasına izin vererek ona destek olabilirsiniz.
İnatlaşma ve öfkelenme henüz çocuğunuzun kontrol edebileceği bir düzeyde değil. Bu yüzden onunla duyguları hakkında konuşmayı deneyin.
Kendisinde var olan enerjisini boşaltabilmesi için gün içerisinde bol bol dışarı çıkarabilirsiniz. Güvenliğini tehdit etmediği sürece istediği her şeye dokunsun, bu onun mutlu olmasına ve gün içinde daha uyumlu davranmasına neden olacaktır.
2 Yaş Çocuk Eğitimi : Eğer yapmasını istemediğiniz bir davranış var ise o zaman kızma, engelleme, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin.
Yapacağınız uzun süreli açıklamalar da bu yaş dönemi için pek işe yaramayabilir. Dikkatini başka yöne çevirmede yaratıcı bir anne – baba olursanız işiniz daha da kolaylaşacabilir. Bunu sağlamak için onun gözüyle dünyaya bakabilir ve oyunları kullanabilirsiniz. Örneğin, yemeğini yememek için direniyorsa bir portakal ya da elmayı komik bir kukla haline getirerek – sevimli bir ismi de olsun – bu kuklaya yemeği yedirmek gibi oyunlarla çocuğunuzu yemek yemesi için teşvik edebilirsiniz.
Bu tür bir oyun ilgisini çekmezse diğer ilgi alanlarını keşfedebilirsiniz. Eğer resim yapmaktan hoşlanan bir çocuğunuz varsa bir tabak, bir çocuk, bir sevdiği yemeği birlikte çizin ve sonrasında bir hikaye oluşturarak olumlu davranışı pekiştirin. Bu onun eğlenmesini sağlayarak dikkatini çekecek ve size olan uyumunu arttıracaktır.
Bu tip aktiviteleri onunla yapabilmeniz için yeterli zamanınızın ve sabrınızın da olması gerekiyor, çocukları ile yeterli iletişimi kuramayan, kendisine zaman ayıramayan ebeveynler ile çocukları arasında bu dönemde daha fazla çatışmalarla karşılaşılabiliyor. Bu nedenle anne ve babaların öncelikle kendilerine gün içinde zaman ayırmaları faydalı olabilir.
Çocuğunuzu bu dönemde uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş ya da kötü bir çocuk olarak tanımlamaktan kaçının. 3 yaş sonrasında size ve koymuş olduğunuz kurallara uyum sağlayabilecek gelişim düzeyine sahip olacaktır.
Çocuğunuz büyürken içinde bulunduğu gelişim dönemini çok iyi tanımalısınız, çünkü bazen normal olan davranışlar anne-babalar tarafından problem olarak değerlendirilebiliyor. Bunu ortadan kaldırmak için uzman kişilerden gelişim danışmanlığı alabilirsiniz.